כל המידע בנושא ירושה וסוגי צוואות
לאחר מותו של אדם מתחלק עזבונו בין יורשיו, כאשר אופן חלוקת העזבון וזהות היורשים של המנוח נקבעו בחוק הירושה.
קיימות לכל אדם שתי אפשרויות להסדרת נושא חלוקת עזבונו לאחר אחרית ימיו. האפשרות האחת הינה לא ליזום כל הליך ואז ינתן אחרי מותו צו ירושה והעזבון יחולק על פי דין, כפי שיוסבר להלן.
האפשרות האחרת והעדיפה היא לערוך צוואה כפי שנפרט בהרחבה בהמשך.
ירושה על פי דין
בהיעדר קיומה של צוואה ברת תוקף, יתחלק עזבונו של אדם לאחר מותו על פי דין, דהיינו – על פי הקבוע בחוק הירושה. כך למשל קובע החוק כי יורשיו של מוריש אשר לא ערך צוואה הינם:
- מי שהיה בן זוגו של המנוח בעת מותו
- ילדי המוריש וצאצאיהם (כלומר – נכדיו), הוריו וצאצאיהם (כלומר- אחיו של המוריש), הורי-הוריו וצאצאיהם (כלומר- דודיו של המוריש)
אופן חלוקת הרכוש או ובשפה פשוטה – איזה חלק מן העזבון יקבל מי מן היורשים, קבוע בחוק הירושה. כך לדוגמא, בן-זוגו של המוריש נוטל את המיטלטלין, כולל מכונית נוסעים, השייכים לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף ונוטל משאר העזבון את החלקים הבאים:
- אם הניח המוריש ילדים, נכדים או הורים – חצי
- אם הניח המוריש אחים או אחיינים או הורי הורים – שני שלישים מכלל העיזבון ואת כל דירת המגורים (בכפוף לתנאים מסויימים)
- אם לא הניח המוריש ילדים, נכדים, הורים, אחים או אחיינים, יורש בן הזוג את העזבון כולו.
מהו צו ירושה?
צו זה הינו מסמך משפטי פורמלי אשר מוצא על ידי רשם הירושה לבקשת צד מעוניין ואשר עניינו בהצהרה בדבר זהות יורשיו של מנוח וחלקם בעזבון המנוח.
הוא איננו מפרט בהכרח את היקף עזבונו של מוריש כי אם את זהות יורשיו וחלקו של כל יורש בעזבון.
במסגרת צו הירושה נכללים פרטי המוריש, תאריך פטירתו, שמות יורשיו החוקיים ומספרי תעודות הזהות שלהם וכן גודל חלקו של כל יורש בעזבון המוריש.
לחצ/י כאן ליצירת קשר עם עו"ד איילת שיים מור ללא התחייבות
חשיבות צו הירושה
לצורך העברת זכויות במקרקעין, קבלת כספים או זכויות אחרות המוקנות ליורשים על פי הדין, בין אם במוסדות ביטוחיים, בנקאיים או ממשלתיים, יש צורך בהגשת בקשה לצו זה לרשם לענייני ירושה והוצאתו באופן חוקי ותקף, לא ניתן להסתפק בתעודת פטירה של המנוח.
הצו שניתן הינו צו משפטי של בית המשפט בו הוא מורה בפסק דין לגבי העברת הרכוש של המנוח למי אשר אמור לרשת על פי החוק.
בבקשה להוצאת צו ירושה יש לפרט פרטים רבים ולצרף תעודות ומסמכים נוספים לפי הצורך (מסמכי פטירה וצווים של בני משפחה שנפטרו לפניו וכו). כמו כן יש לשלם אגרות, לחתום על תצהיר אצל עו"ד, לדאוג להודעה לשאר היורשים, איתורם וכן הלאה.
לאור העובדה כי ההליך הינו מהותי, מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בתחום זה על מנת שהטיפול יהיה יעיל מקצועי ובעיקר מהיר, מכיוון שהצו נדרש לשם ביצוע פעולות לשחרור כספי ונכסי המוריש.
מהי צוואה?
צוואה הינה מסמך בעל ערך עליון המבטאת את רצונו אדם לגבי אופן חלוקת רכושו לאחר מותו. בבואו של שופט לפרש צוואה מנסה הוא להתחקות אחר רצונו של המת, העולה מהניסוח.
צוואות רבות נפסלות מחמת עושק, כפייה, מרמה, זיוף, כאשר שפעמים רבות נפסלות הצוואות משום שלא נערכו כדין, זאת למרות שהן מבטאות את רצונו של המת.
אדם אשר בוחר שלא לערוך צוואה מסתכן בכך שרכושו יחולק כפי הקבוע בחוק, כך למשל יכול להיווצר מצב שמי שיורש אדם הינה אחייניתו אותה לא פגש מעולם או דודו הרחוק.
כדי ליצור מציאות לפיה לאדם תהיה שליטה על אופן חלוקת רכושו לאחר מותו – יש לערוך צוואה מסודרת.
היכנס/י לפורום שלנו לכל שאלה בנושא דיני משפחה
ישנן ארבע סוגי צוואות:
צוואה בכתב יד – עליה להיכתב בכתב ידו של המצווה, להיחתם ע"י המצווה ולהכיל את התאריך בו נחתמה ע"י המצווה. חסרונה הגדול הינו האופן בו ניתן לפרש את הוראות המצווה ואכן במקרים רבים נפסלות צוואות מעין אלו לאור אי היכולת להתחקות אחר רצון המצווה.
כמו כן, עלול להיווצר מצב בו בשל עריכתה על ידי המצווה שאיננו עורך דין, תכלול הוראות סותרות אשר יביאו לחלוקת העזבון או חלקו על פי דין ולא לפי רצון המצווה.
צוואה בפני רשות – על המצווה לומר את רצונו בפני רשות, כדוגמת שופט, רשם או נוטריון אשר לגביה נערך פרוטוקול, ומאושר ע"י הרשות. הצוואה בכתב יכולה אף להיות מוגשת לרשות, והמצווה יצהיר בפני הרשות כי זוהי צוואתו.
צוואה שבעל פה / צוואת שכיב מרע – כאשר אדם עומד בפני המוות ומצווה בפני שני עדים בעל פה את רצונו, על העדים לעלות על כתב, סמוך ככל האפשר, את צוואתו של המוריש ולהפקיד את זכרון הדברים שכתבו אצל הרשם לענייני ירושה. הצוואה פוקעת אם המצווה חי חודש לאחר עריכתה.
צוואה בעדים – הינה מסמך בכתב, הנושא את תאריך עריכתה, חתימת המוריש וחתימת שני עדים. העדים יאשרו במעמד החתימה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
עריכת צוואה בעדים בנוכחות עורך דין ממקסמת את הסיכוי של לקבל בסופו של יום הכרה רשמית בדמות צו קיום צוואה, אשר יביא לחלוקת העזבון כפי שציווה המוריש.
מומלץ ונהוג שצוואה זו תיערך במשרדו של עו"ד מומחה בתחום על מנת שתעמוד בדרישות החוק ותבטא נכונה את רצונו של המצווה, אופן ניהול עזבונו ודרכי החלוקה. משרדה של עו"ד איילת שיים מור מתמחה בתחום דיני משפחה, צוואות וירושה וממוקם בפתח תקווה.
ביטול צוואה
ניתן לבטל ע"י עריכה חדשה או השמדת כל עותקיה. במקרה ובו קיימת סתירה בין מספר צוואות שערך אותו אדם, תמיד תהיה קיימת עדיפות לצוואה העדכנית ביותר.
צוואה הדדית – בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. באם אחד מבני הזוג חפץ לבטל את צוואתו ההדדית, עליו למסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה לבן הזוג השני ועל ידי זאת כך בטלות שתי הצוואות.
למרות זאת, במקרה בו רק אחד מבני הזוג רוצה לבטלה לאחר שבן זוגו הלך לעולמו, ועדיין לא חולק העיזבון, עליו לוותר על כל הרכוש שהוא אמור לקבל על פי צוואת בן זוגו המנוח.
הגשת בקשה לקיום צוואה – על מנת שהיורשים יוכלו ליהנות מהנכסים אשר ציווה להם המוריש יש להגיש בקשה לצו קיום הצוואה לרשם לענייני ירושה, זאת על ידי עורך דין ולרבות הגשת מסמכים נדרשים, תשלום אגרות, הודעה ליורשים וכ'ו.
במקרה של התנגדות מתברר העניין בבית המשפט לענייני משפחה על מנת שיכריע למי זכויות הירושה. כל עוד לא ניתן צו קיום, לא ניתן להעביר את הבעלות בנכסיו של המוריש ליורשיו או לבצע פעולות בנכסיו לרבות בעסקיו וחשבונות הבנק שלו.
יש לך שאלות נוספות בנושא ירושות וצוואה?
חייג/י לשיחה עם עו"ד איילת שיים מור: 03-9239966